Sorry, Google. Enough is enough. This time SEO fights back.

We don’t believe in “Don’t be evil” anymore

Калин Каракехайов срещу Google (ако не знаете какво е SEO)

(кликнете тук за по-техническа версия, която може би ще разберете напълно, само ако сте уебмастър/SEO експерт)

Здравей, България

Това е трудна за вярване, но 100% доказана история, за широкомащабна злоупотреба с власт от страна на Google. Но може би вредите и загубите не са били напразни, защото в нашето отчаяние се роди една идея. Идея, която на всички в Google, чак до Лари Пейдж и Сергей Брин ще им се стори доста обезпокоителна.

Оптимизацията за търсачки или SEO (от Search Engine Optimization) е индустрията, която класира един уебсайт в Google. Тази индустрия, спомагаща развитието на Интернет, включва много интелигентни и креативни хора (повечето самоуки) и стабилизира резултатите в Google. Въпреки че SEO експертите често са възприемани като загадъчни хакери, те обикновено не са програмисти, а експерти по самия Интернет, които знаят по малко от всичко и разбират напълно как функционира мрежата като цяло (както технически, така и икономически). Нещо, за което крайните потребители нямат никаква представа.

SEO експертите подобряват уебсайтовете, правят ги по-лесни за обхождане от Google и помагат на собствениците на уебсайтове да създават добро съдържание. В такъв случай си мислите, че Google би трябвало да ги обича? Всъщност е точно обратното.

Google мрази SEO оптимизаторите по две причини – една истинска и една фалшива. Разбира се, Google се опитва да накара всички да вярват, че фалшивата е истинска.

Фалшивата причина са линковете между сайтовете (backlinks). Тъй като те са в основата на алгоритъма на Google и всеизвестния Pagerank, тяхното изкуствено генериране е много примамливо за оптимизаторите. Google твърди съвсем официално, че мрази, премахва и дори наказва изкуствените (платени) линкове. Но в действителност, техническите анализи показват, че Google взема под внимание платените линкове и съвсем умишлено не забранява местата, където всеки ден се купуват и продават милиони линкове. И най-вече продавачът на линкове е този, който получава шамара или по-точно наказанието, докато купувачът, който в действителност се опитва да манипулира резултатите на Google, при правилна стратегия остава невредим. В такъв случай Google всъщност разчита на платени линкове (те показват уебсайта с повече бюджет, който статистически по-често предлага по-добрата услуга). Но гигантът при търсачките никога не би признал това. Защото не могат да признаят коя е ИСТИНСКАТА причина да мразят оптимизаторите.

Истинската причина е икономическа. Органичните кликове в Google, дължащи се основно на SEO оптимизаторите, и кликовете върху рекламите на Google Adwords при търсене споделят един и същ голям дял. Колкото по-малко клиентите плащат за SEO оптимизация, толкова повече ще остане за Adwords. Следователно Google има 15 милиарда долара на година причина да мрази SEO оптимизацията до смърт. В края на краищата всичко опира до печалбите и корпоративната алчност – нещо, което наблюдаваме постоянно в други индустрии. Специалното при злите гении от Google (чиито слоган неслучайно е “Не бъди зъл”) е как успяват да поддържат добра репутация, междувременно ограбвайки малкия и среден бизнес по света от позицията на монополист в търсенето и рекламата.

Google също така очевидно включва в алгоритъма си голяма доза случайност, което тотално обърква оптимизаторите. Да, правилно прочетохте – Google съзнателно скапва резултатите, вашите резултати при всекидневно търсене по комерсиални думи, като вкарва случаен елемент, за да удря по SEO бранша. Крайната цел е да се направят органичните резултати толкова нестабилни за комерсиални уебсайтове, че освен ако нямаш железни нерви за SEO, да използваш само Adwords реклами и така да трупаш още милиарди долари за Google. Това вече е доказано. Също така прилагат много успешно принципа „разделяй и владей” сред SEO общността чрез следната лудост:

 • Фактори, свързани с лоши линкове (те ми позволяват ако съм злонамерен да линквам към вашия уебсайт по вреден начин, което е така нареченото “Негативно SEO”).
 • Disavow Tool (много бавен инструмент, който рядко работи) за борба с негативно SEO (а то съществува само по волята на Google).
 • Опции за докладване за всякакво негативно, позитивно и каквото и да SEO, като така всички се превръщаме в доносници. Disavow Tool-а е още и маскиран инструмент за докладване, така че когато се опитваме да си оправим собствената бъркотия, съсипваме други сайтове.

Така SEO общността се пропуква под натиска и пропагандата на Google и най-вече хардлайнерите (Black hat оптимизаторите, хората, които не вярват на глупостите, с които ги засипва Google) са все още напълно наясно какво се случва.

Но ние, всички оптимизатори, имаме огромен проблем – водим безнадеждна в дългосрочен план битка на вражеска (Google) територия. Google започна да ни притиска преди 3 години и ако началото беше добре добре маскирано като действия, направени с цел ограничаване на специфични видове SEO спам в Интернет, истината вече е ясна на всеки специалист – планът за бавно и много много постепенно (за да не се предизвика глобална ответна реакция) унищожаване на SEO бранша вече е в ход.

Вие как ще се почуствате, ако някой се опитва да унищожи не просто работното ви място, а професията ви, единственото, което знаете как да правите? 

Ако сте адвокат и съдилищата решат, че изходите на всички дела вече ще се решават с наддаване на търг, така че ставате излишен?

Защото Google са съдилищата, а ние SEO-тата сме адвокатите… Не сме перфектни, понякога ни се случват клиенти, които не заслужават нашите услуги… Но сме много по-добър вариант от това изходът от всички дела да се разиграва на търг и 100% от парите от търга да отиват в съдилищата, които освен елементарната работа да организират търговете, не правят нищо! А и съдилищата не носят никаква отговорност за това какво ще направи спечелилият търга. Ако открадне или измами на същия ден, благодарение на тяхната препоръка, не са виновни те. Да не забравяме, че съдилищата са монопол, няма алтернатива и няма как да има в близко бъдеще, той като вече всеки е регистриран в тази система от съдилища. Даже на всеки, който някога е посещавал произволно дело и има регистрация, му се прави акаунт без негово желание в социалната мрежа Съд+, за да стане част от системата.

Звучи кошмарно? Истина е… :( Google са вреден за света монопол

Но също е истина, че нашата борба не е безнадеждна. Единственото, от което се нуждаем е голяма промяна на плановете и да започнем офанзивата по правилния начин.

Днес ще ви разкажа моята история и как според мен завинаги можем да намалим и уравновесим силата на Google. Въпреки икономическата война, с която ни заплашва Google, ние можем да удържим позициите си. Въпреки техния съкрушителен монопол над уеб търсенето и рекламата, има начин, който не е никак труден за следване. Ние нямаме друг избор освен да се борим – не само за себе си, но за да помогнем на безбройните, буквално безпомощни собственици на малък бизнес, които гледат посещенията на уебсайтовете си, разнебитени от наказания и филтри, чудейки се дали си струва да започват отначало.

Google изгуби ключа към успеха. Изгуби доверието на единствените хора, които знаят как работи интернет икономиката и самия Google – SEO псециалистите… Вярвам, че след 10 години историята ще погледне към Google и ще отсъди, че тяхната арогантност, липса на двустранна комуникация и нулева прозрачност са били основните причини за тяхното падение.

Историята

Преди няколко дни, нашият малък екип от оптимизатори на свободна практика получи окончателен удар от Google. След години на бавно нарастващ тормоз, те решиха да унищожат нашите уебсайтове и ръчно деиндексираха почти всичко, което имаме под претекст, че е ‘чист спам’.

Вероятно Google ги е проследил чрез лични whois данни. Направиха си усилието ръчно да унищожат малък независим екип в една държава, където средната чиста заплата е около 400 долара. Доста ‘мило’ от страна на една корпорация с годишни приходи от 50 млрд. долара. Трима от нашия екип живеят в провинциалната част на България, където няма почти никакви възможности за работа и те всички трябва да издържат семейства.

Екипът ми работи в областта на оптимизацията през последните 5 години. Печалбата не е всичко за нас. Опитваме се да вършим готини неща, а в редките моменти, когато можем да си го позволим, даряваме за благотворителност. Помогнали сме на неправителствени организации да подобрят уебсайтовете си и се опитваме да дадем на обществото своя дял от знания и умения. Пренасочихме своя най-силен домейн към това чудесно видео http://vimeo.com/36789712, вместо да трупаме печалба от него.

Но екипът на Google за ръчни действия направи всичко, което може, за да ни унищожи. Защото сме извършили най-лошото престъпление – ние … продаваме линкове. Разбира се, това не нарушава никакви съществуващи закони, нито пък нанася някакви щети, но Google, който продава от своя страна МНОГО реклами, някои от които доста дразнещи (като вградените видеореклами в Youtube), е решил, че който и да продава тези непречещи SEO насочени реклами трябва да бъде наказан ръчно. Но, спомнете си, това е фалшивата причина, тъй като Google до известна степен разчита на платени линкове. Хиляди хора продават линкове без никакви последствия по местата, които вече споменах и навсякъде другаде.

Ние нямахме такъв късмет…

Екипът на Google за ръчни действия е разследвал ръчно(сигурно е било трудно и е включвало ровене на лични данни от whois) всичките ни уебсайтове (около 1000), деиндексирал е почти всички, дори онези уебсайтове без линкове, които никога не са имали линкове и по никакъв начин не нарушават указанията на Google. Дори наказаха несъществуващ (пренасочен) уебсайт, който не практика не съществува, за да бъде наказван! Отказват да премахнат наказанията и на уебсайтове, които нямат продадени линкове и имат уникално смислено съдържание, което покрива указанията на Google на 100%. Очевидно, ако веднъж си извършил огромния грях да продаваш линкове, като по този начин вероятно си взел парите за Adwords, те наказват завинаги. Или пък молбата за преразглеждане е отхвърляна отново и отново, защото си … ти, омразният :)

Сигурен съм, че Европейската комисия и другите антимонополни институции ще са много радостни от факта, че според Google уебсайтовете на някои хора не заслужават място в техния индекс, защото Google не харесва хората, въпреки че на уебсайтовете нищо им няма. Страхотна политика, нали :) Фокусирайте се върху качеството на уебсайта, казва Google. Наистина ли!?!?
Ето някои от уебсайтовете, които за Google все още са “чист спам”: Първите три са фокусирани върху ръчно избрани клипове от най-високо качество относно много важни световни проблеми. Имаше още много за образование, взаимоотношения, глобални здравни въпроси…

Google и бедността

Бедност? На Google не му пука…

Изкопаеми горива и Google

Екология? На Google не му пука…

Бъдещето на момичетата и жените

Наистина сериозни въпроси относно момичетата и жените? Не е достатъчно важно за Google :(

Изчезнали деца и Google

Наистина ли Google, дори и изчезналите деца не са достатъчно добри за теб?

Критика на Google

Google дори филтрира ръчно избрани линкове за критика, мирише на явна цензура :)

 

И така на Google или изобщо не му пука за Природа, Жени, Момичета, Взаимоотношения, Образование, Замърсяване и Бедност … или това е доста лично срещу моя екип. По-лично, отколкото Eвропейският закон позволява, имайки предвид че Google има пълен монопол върху търсенето.

Ще ви спестя останалата техническа част и така накратко, имаме безброй преки доказателства, че Google води война срещу нас, нарушавайки дори собствените си правила. Ако смятате, че това не е правилно, можете да споделите това – преди или след като прочетете как ще отвърнем на удара.

Опитахме да се свържем с тях по различни начини и да разрешим нещата като цивилизовани хора, но те не ни отговориха. Няма как да разрешиш един проблем, ако го игнорираш и избягваш комуникация. Това е диктатура, която няма място в 21 век.

Екипът ни прекара месеци да изпраща на Google общо над 8000 заявки за преразглеждане на наказаните ни сайтове. 99% бяха отказани без да има никаква обективна причина за това.

Няма съмнение, че това е лична война срещу нашия екип с едничката цел да ни изцеди финансово и емоционално. Google иска да се откажем.

Ще се откажем ли? НЕ.

За съжаление Google, ти направи една много голяма грешка. Ти просто даде на един екип от интелигентни, креативни и упорити хора най-голямата мотивация. Сега сме притиснатият до стената тигър, който ще се бори докрай докато врагът му не избяга завинаги.

Вече нямаме работа, защото почти всеки наш уебсайт е наказан. Така че Google, ние решихме, че след като ти удари нашите доходи, то ние ще ударим твоите и междувременно ще направим света едно по-добро място.

Google, ти наруши златно правило в бизнеса, което се учи в бизнес училище за начинаещи – разнообразявайте дохода си. Почти всички твои печалби идват от Adwords, затова е доста лесно да се измисли начин да те ударим, където ще те заболи. Нека ти представяим Ad filtering – велика идея в свят, в който дразнещите реклами пълзят навсякъде, даже и Youtube иска да гледаме нежелани вградени видеореклами. Само че Ad filtering премахва дори вградените видеореклами, така че ще ти намалим приходите, докато междувременно правим услуга на света като спестяваме на хората: време за зареждане на уебсайт, енергия, натоварване на компютъра, bandwidth, всичко това, докато подобряваме преживяването на потребителя. Моя любим е uBlock за Chrome, Safari и Firefox, изобщо не свалят реклами, което доста защитава личните данни, тъй като не свалят съмнителни кукита – най-вече тези на Google и Facebook, “шампионите” по това да ви следят. Просто сравнете:

Без uBlock

Без uBlock – Каква бъркотия и кой Download бутон да кликна!?

—————————————————————

Същият уебсайт с AdBlock

Същият уебсайт с uBlock включен – по-добре? Download бутоните намаляха около 10 пъти!

Обзалагам се, че хората, търгуващи акции на Google, ще се зарадват особено на един екип от отдадени първокласни експерти по SEO и онлaйн реклама, работещи ден и нощ, за да намалят печалбите на Google, като разпространяват по целия свят колко страхотни са Ad filtering плъгините. Нищо не предвещава по-добро бъдеще за една компания от това, нали? Между другото дали споменах, че ще вдъхновим доста други уебмастъри и собственици на малък бизнес, които Google е смазал с наказания и филтри да се присъединят и също да популяризират Ad filtering:) Ами ако повлекат след себе си лавина? За всеки процент световен пазарен дял за Ad filtering browser плъгините, ти, Google, ще загубиш повече от 2 милиарда долара в дългосрочен план (не милиони, а милиарди). 

Мисля, че дори само с хората от моя екип за година можем да постигнем този 1% растеж на Ad filtering, но с помощта на хиляди SEO специалисти по света… тук дори Лари Пейдж и Сергей Брин ги побиват тръпки, а да не говорим за акционерите на Google.

Даже измислихме име на този процес – “crowd defunding” – медиите ще го харесат много, а и е страхотен хаштаг #CrowdDefunding – за всеки момент, в който много хора решат да намалят приходите на алчна корпорация :)

Google, ти си сега на милостта на уебмастърите и ако се отнесат с теб така, както ти се отнесе с тях през последните 2 години… никой няма да може да ти помогне. Дори само Black hat SEO обществото (хардлайнърите, които не се трогват от твоята пропаганда) обединено може да помете значителна част от Adwords приходите с влиянието си. Това ще стигне до тях, без значение колко време и усилия ще отнеме. А те не си поплюват :)

И за да те зарадвам още повече Google, ще следя прогреса ни точно тук на karakehayov.com и всеки ден ще те информирам колко сме успели да ти вземем от бъдещите печалби, които ще отидат при безплатни кликове в органичното търсене, като по този начин ще подкрепим затруднени малки бизнеси и SEO общността, която ти се опитваш да унищожиш. Да ни настроиш нас оптимизаторите един срещу друг с въвеждането на доносническите истории не проработи. Днес сме обединени и съобщението, което четеш, е призив към общността да отвърне на удара. Надявам се, че всички ще го споделят, за да може повече хора да разберат истината – повече отколкото е видяно всяко пропагандно видео на Google! Ако сте били ударени от Google, присъединете се, споделете съобщението навсякъде и/или ги ударете там, където най-боли – популяризирайте Ad filtering с плъгини, които филтрират Adwords в търсенето по подразбиране (Съжалявам, Google :) ), като uBlock за Chrome, Safari и Firefox. Ако още не сте били ударени, по-добре все пак се присъединете, защото:

 • Ако притежавате сайт, те ще ви ударят все някак. Ако не вярвате на това, опитайте се да си видите Google keyword данните;
 • Монополът на Google е пагубен за интернет и за личните данни на потребители като вас, пагубен е и за малките бизнеси. Познавам много хора, които дават толкова много пари за Adwords, че накрая нищо не остава за тях. Google е огромна черна дупка, смучеща пари от малкия бизнес и местните икономики. Чудите се какво се случва с тези пари?
 • Те са много богати, но използват всички възможни вратички в данъчната система. Доста нагло :) Край на мита, че Google го е грижа за света. За съжаление печалбите са всичко.
 • Google трупа много пари, повече отколкото може да реинвестира. Ако парите отидат при други (по-малки) компании, те ще ги харчат, ще подсилят страдащата икономика и ще създадат работни места. И тук не говорим за трошички, а за милиарди долари.
 • И по-добре да не подхващаме изобщо privacy въпроса…

Всички живеем в един свят, затова нека направим това, което е най-добре за нас хората, за икономиката, а не за огромната, все по-алчна корпорация, която тества 41 нюанса на синьото, за да разбере кой най-много ви кара да кликате върху техните платени реклами.

Тъжно за теб Google, всъщност света с по-малко Adwords ще е малко по-добър за крайните потребители, много по-добър за SEO оптимизаторите, много по-добър за малкия бизнес и за икономиката като цяло. На никой няма да му пука за твоята загуба, дори и тя да е за милиарди долари.

Ето няколко идеи за популяризиране на Ad filtering, които за съжаление на Google SEO обществото може лесно да подхване:

 • Ad filtering подобрява преживяването на потребителя и защитата на личните дани и намалява времето за зареждане на сайт, натоварването на компютъра и bandwidth. Също така пести енергия и е полезен за околната среда. Безплатен е и инсталацията на плъгина в браузъра отнема 5 секунди. Най-добрият продукт създаван някога :)
 • Когато имате такъв великолепен продукт като uBlock, всеки потребител, който привлечете, казва на още много. Така че твоите загуби, Google, ще се увеличат за нула време.
 • Ad filtering плъгините водят до пристрастяване. Подобно на прекрасното чувство, което те обзема, когато смениш Internet Explorer с истински браузър – знаеш, че никога не би се върнал към него. Никога. И когато видиш любимите ти сайтове пълни с дразнещи реклами след няколко месеца с Ad filtering е такъв шок, че плъгина се инсталира отново за секунди. И твоите загуби Google, ще продължат да се множат вечно.
 • Обзалагам се, че много хора търсят начин да премахнат дразнещите вградени видеореклами в Youtube. Ние ще им кажем колко лесно е да се отърват от тях. Завинаги.
 • Ще работим заедно с правителства и неправителствени организации и ще обясним на органите, борещи се с киберпрестъпленията, че някои реклами не са подходящи за деца и неопитни потребители. По-добре е да се инсталира Ad filtering по подразбиране във всички обществени институции. Всъщност ако Ad filtering беше по-популярен, доста онлайн измами щяха по-трудно да се извършат. Край с измамите «Спечели iPhone», подлъгващи баба ви. И без подвеждащи Download бутони :)
 • Ще действаме Ad filtering да бъде включен в часовете по IT на всяко училище и университет по света. Повечето хора не го използват само защото не знаят за неговото съществуване. Това може да се промени.
 • Ще използваме всички стандартни неща – SEO оптимизация, Facebook маркетинг, други социални медии, статии навсякъде, прессъобщения … пълен пакет от ресурси.

Ако сте стигнали чак дотук, то вие сте моят герой и съм ви благодарен повече, отколкото може да се опише. Ако споделите, имаме възможността да направим този неравностойна битка по-справедлива. Бъдещето на SEO общността, която единствена пази света от монопола на Google, зависи от вас :) 

Но едно последно уточнение. uBlock скрива всички реклами от сайтовете. Много български сайтове се издържат от реклами и последното, което бихме искали, е приходите на нашите приятели SEO-та и уебмастъри да намалеят дори и с една стотинка. С тях ядем и пием на една маса, помагаме си всеки ден и дори да имат една единствена Adsense реклама на сайта си, ние няма да и посегнем. Не е това идеята. И без това приходите на Google в България са нищожни спрямо световните.

Но извън България наистина ще ударим Google по приходите с цялата сила, на която сме способни. Мащабите на Adwords ни позволяват да понижим приходите на Google с милиарди, преди някой отделен сайт да усети минималната процентна разлика, за която ще допринесем с намаляне на показваните реклами. По този начин нашите действия няма да засегнат никого с повече от центове. Освен Google :)

Затова, ако имате възможност за това - Промотирайте uBlock извън България и най-важното – споделете тази страница сред българите, а в чужбина споделете навсякъде където можете английската версия на Karakehayov.com - колкото повече хора я видят по блогове, форуми, технологични медии и най-вече по социалните мрежи, толкова по-добре. Потенциалните ползи от успешен удар по монопола на Google ще са неизмерими, не само за SEO Обществото, но и за експерти по онлайн реклама, за бизнесите, за икономиката като цяло и за всички хора по света.

Да ги разклатим здраво!

Ако достигнем критичната маса, ще може да убедим Google да се отвори за диалог и най-накрая да подобри системата с наказанията и преразглежданията, вместо да ни кара да си бием главите в стената от автоматични отговори или пък никакви такива. И най-вече имаме нужда от система, според която ще трябва да реагират отговорно дори и по проблем на малък сайт на клатушкащ се малък бизнес, който няма друг избор за да оцелее, освен органичен трафик от Google.

Въпреки че сега сме разорени, едно такова голямо постижение ще означава всичко за нас. От вас зависи :) Също така много ще се радвам, ако изразите подкрепа (или критика) в коментарите.

Калин Каракехайов, ръководител на малък независим български SEO екип

Kalin Karakehayov

Може да ме намерите на:
https://www.facebook.com/karakehayov
https://plus.google.com/u/0/+KalinKarakehayov
https://www.linkedin.com/in/karakehayov
https://twitter.com/Karakehayov

zaekyt@gmail.com (email за контакт и Paypal email - в изключително малко вероятния случай, че искате да дарите за каузата ни, въпреки че е по-добре да дарите помощ на болни или гладуващи деца. Ако все пак го направите, 100% от парите ви ще бъдат използвани за разпространението на това послание или за популяризирането на Ad filtering – може да ни кажете кое от двете предпочитате в Paypal бележката).

Окуражавам ви да копирате цялото съобщение навсякъде :) Никакви права запазени, но линк към тази страница ще бъде оценен.

#SEO #Webmaster #Google #CrowdDefunding

3 thoughts on “Калин Каракехайов срещу Google (ако не знаете какво е SEO)

 1. Malina Stefanova

  Трябваше да направите каквото сте замислили без да им съобщавате каквото и да било. Те са достатъчно коварни и отмъстителни за да предприемат допълнително нещо срещу вас без да ви
  уведомяват както правите вие. Насреща си имате юдеи -пазете се!

  Reply
 2. Бъдете Щастливи

  Здравейте,

  Това което пишете е близко до истината според мен. Хитлер, “Църквата” и всичкия боклук, който ние хотата си създаваме тук на земята просто бледнее пред Google. Това е тотално извращение на самозабравили се същества.

  Гадостите в Руанда ряпа да ядат. Google, Coca-Cola, Shell … – безкрайна е човешката простотия. Но мисля че вие правите грешка с омразата. Игнорирайте тези Боклуци и изпитвайте това, за което сте тук на земята – Чиста Любов.

  пс. Добро мото – “Не харесвам лайната, затова не им обръщам внимание”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Supported by Tool.Domains