Sorry, Google. Enough is enough. This time SEO fights back.

We don’t believe in “Don’t be evil” anymore

Калин Каракехайов и SEO обществото срещу Google

(кликнете тук за подобна, не толкова техническа версия, която ще разберете, дори и да не знаете какво е SEO)

Приятели, SEO оптимизатори и уебмастъри,

Това е трудна за вярване, но 100% доказана история за широкомащабна злоупотреба с власт от страна на Google. Но може би вредите и загубите ни в резултат не са били напразни, защото в нашето отчаяние се роди една идея. Идея, която на всички в Google, чак до Лари Пейдж и Сергей Брин, ще им се стори доста обезпокоителна.

Google отиде твърде далеч и общността на SEO оптимизаторите трябва да предприеме нещо. Дори и Мат Кътс да ви казва, че имат нужда от SEO, всъщност ние отнемаме на Google потенциален приход от Adwords и тяхната естествена икономическа цел е да ни унищожи напълно. В действителност, те засега добре се справят с прилагането на “разделяй и владей” и ние вече сме официално изправени пред избора да оцелеем заедно или да загинем поотделно.

Но аз отказвам да повярвам, че злите корпоративни желания на Google ще се сбъднат. Никога не съм виждал толкова силна, интелигентна и влиятелна общност като тази на оптимизаторите и уебмастърите. Ние разполагаме с всички ресурси да отвърнем на удара. Само трябва да осъзнаем, че е дошло времето да го направим. Днес ще ви разкажа моята история и как според мен можем сериозно да намалим и уравновесим силата на Google. Въпреки икономическата война, с която ни заплашва Google, ние можем да удържим позициите си. Въпреки техния пълен монопол над уеб търсенето и рекламата, има начин, който не е никак труден за изпълнение. Според мен нямаме друг избор освен да се борим – не само за себе си (хляб за нас винаги ще има), но за да помогнем на безбройните по целия свят, напълно безпомощни собственици на малък бизнес, които гледат посещенията на уебсайтовете си, разбити от наказания, изместени от Уикипедия и други огромни сайтове, чудейки се дали си струва да започват отначало.

А ти Google, изгуби ключа към успеха. Загуби доверието на всички. След 10 години историята ще погледне назад към Мат Кътс и ще отсъди, че липсата на двустранна комуникация и прозрачност са били основните причини за твоето падение.

Историята

Преди няколко дни, нашият малък SEO екип получи окончателен удар от Google. След години на бавно нарастващ тормоз, те решиха да унищожат нашите уебсайтове и ръчно деиндексираха почти всичко, което имаме, под претекст, че е “чист спам”.

Нашите уебсайтове НЕ са в мрежа; не са взаимно линкнати, нито пък са включени в някаква услуга; използват проста WordPress инсталация, не оставяща следи, и са разпръснати по споделени хостинг услуги заедно с хиляди други уебсайтове. Те не са включени в никакви списъци, нито пък имат едни и същи линкове. Вероятно Google ги е проследил чрез Whois, Analytics и/или Webmaster tools data, въпреки и че сме разнообразили и тези данни. Специално направиха усилие ръчно да унищожат малък независим SEO екип в държава, където средната чиста заплата е около 400 долара – наистина мило от страна на корпорация с годишни приходи от 50 млрд долара. Трима от нашия екип живеят в провинциалната част на България, където няма почти никакви възможности за работа и те всички трябва да издържат семейства.

Екипът ми работи в областта на SEO оптимизацията през последните 5 години. Бяхме ударени от Пингвин ъпдейта и оттогава променихме стратегията си за оптимизация, базирайки новата върху поддържащи уебсайтове със силни, стари изтекли домейни (това работи!). Прекарахме две години, работейки здраво върху изтеклите домейни и в момента имаме невероятни списъци от (най-вече) CCTLD домейни с линкове и авторитет, свободни и готови за регистрация. Не е необходимо да казваме, че на Google това не му харесва :)

Печалбата не е всичко за нас. Опитваме се да вършим готини неща, в редките моменти, когато можем да си го позволим, даряваме за благотворителност. Помагали сме на неправителствени организации да подобрят уебсайтовете си и се опитваме да дадем на обществото своя дял от знания и умения. Наскоро хванахме първия си изтекъл домейн с голям трафик и вместо да трупаме печалба от него, го пренасочихме към това чудесно видео http://vimeo.com/36789712

Освен това ние дълбоко ценим Интернет. Имаме си свой собствен страхотен Black hat SEO скрипт за генериране на съдържание, който работи на всички езици и за всички ключови думи и не изисква инвестиране на време или пари (освен за името на домейна) за да генерира съдържание и в крайна сметка да носи long tail трафик. Преминал е успешно тестове и не го използваме, защото не искаме да замърсяваме Интернет с безсмислено съдържание само за печалба. Ние не сме лошите. 

Но екипът на Google за ръчни действия направи всичко, което може, за да ни унищожи. Защото сме извършили най-лошото престъпление – ние … продаваме линкове. Разбира се, това не нарушава никакви съществуващи закони, нито пък нанася някакви щети на когото и да е, но Google, които продават от своя страна МНОГО реклами, някои от които доста дразнещи (като вградените видеореклами в Youtube), е решил, че който и да продава тези непречещи SEO насочени реклами трябва да бъде наказан ръчно. Но всъщност Google в известна степен разчита на качествени платени линкове, защото те разделят бизнеса с бюджет (големият, вероятно бранд) от онзи без бюджет (потенциалния измамник, риселър, афилиейт – може би сайт с по-ниско качество). А тези с бюджет често предлагат и по-добри услуги. Така че платените линкове носят повече ползи, отколкото вреди на Google, защото водят до стабилност в класиранията с висока конкуренция.  Но те пренасочват пари от Adwords към SEO, така че Google по много лицемерен начин ги осъжда. Чудили ли сте се защо:

- В последно време (през последната година), когато продавач на линкове е наказан, за тези, които купуват линкове, дори и да е масово, няма последствия (освен ако не направят нещо глупаво, като еднакви анкори)? Мислех, че купувачите на линкове манипулират резултатите от търсенето в Google, защото те са тези, които се класират някъде! Отговорът е – в действителност Google харесва платените линкове за стабилизиране на резултатите от търсене.

- Как така Google не е унищожил всичките мрежи за продаване на линкове? Някои са ударени оттук оттам, за да има за какво да туитва Мат Кътс, но това са единствено PR номера, за да сплашват хората. Всъщност, продавачите и купувачите на линкове могат да бъдат идентифицирани за един ден посредством много прост алгоритъм, който може да измисли всяко хлапе, учило графи в училище. И наистина имам предвид за един ден, за всички мрежи с линкове по света взети заедно. Google ли няма информацията да ги хване, сериозно? Те просто не искат да ги унищожат! Това не е изолиран пример – Yandex и Sape.ru са в същата симбиозна връзка в Русия от години.

Google всъщност ви казва: Не купувайте линкове (използвайте парите си за Adwords), но ако вече сте ги купили както трябва, ще се класирате, благодаря, че стабилизирате резултатите. 

Всъщност преди няколко години Google се отнасяше доста справедливо с продавачите на линкове като им налагаше Pagerank наказания, ако прекаляваха. Те си оставаха индексирани и можеха да се класират, но това свърши и сега уебсайтовете често се деиндексират за продаване на линкове, като че ли качеството на съдържанието е свързано с търговията с линкове, която е движена от печалбата. Точно като да имаш Adsense във видимата част на 99% от уебсайта ти (много по-дразнещо и също движено от печалбата, но уебсайтовете не биват деиндексирани за това – в най-лошия случай получават Панда наказание). И все още безброй хора купуват и продават линкове без последствия, като мрежите, които споменах.

Ние нямахме такъв късмет…

Екипът на Google за ръчни действия е разследвал ръчно (сигурно е било трудно и е включвало ровене на лични данни от whois) почти всичките ни уебсайтове (около 1000), деиндексирал е почти всички, дори онези уебсайтове без линкове, които никога не са имали линкове и по никакъв начин не нарушават  указанията на Google. Ръчно наказан е сайт с 301 редирект към друг тематичен сайт – явно вече се наказват и несъществуващи сайтове :) 

Също така Google отказват да премахнат наказанията и на уебсайтове, които нямат продадени линкове и имат уникално смислено съдържание, което покрива указанията на Google на 100%. Очевидно, ако веднъж си извършил огромния грях да продаваш линкове (които са в повечето случаи добри за Google Serps, ако си спомняте) и по този начин вероятно си взел пари, които биха могли да отидат за Adwords, те деиндексират завинаги. Или пък молбата ти за преразглеждане е отхвърляна отново и отново, защото си … ти, омразният :) 

Сигурен съм, че Европейската комисия и другите антимонополни органи ще са много радостни от факта, че според Google уебсайтовете на някои хора не заслужават място в техния индекс, защото Google не харесва хората, въпреки че на уебсайтовете нищо им няма. Страхотна политика, нали :) Фокусирайте се върху качеството на уебсайта, казва Google. Без майтап!?!?

Ето някои от уебсайтовете, които за Google все още са “чист спам”. Първите 3 са с ръчно подбрани видеа с много високо качество за сериозни световни проблеми. Има още подобни за качествено образование, отношенията, световни здравни проблеми…

Google and poverty

Google не го интересува бедността…

Fossil fuels and Google

Нито екологията…

The future of girls and women

Сериозни проблеми на жените и момичетата? Не са важни за Google :(

Missing children and Google

Доли липсващи деца не са достатъчно добро съдържане според Google :(

Criticism of Google

 

Google филтрира и подбрани критики срещу себе си – абсолютна цензура.

Но разбира се Google трябва да са прави поне за нещо? Има само едно нещо, за което някога са отсъдили обективно. Ето го:

Matt Cutts - Pure spam

 

Google редакторите решиха, че пълен списък с линкове към видеата на Мат Кътс е спам :) Няма как да се съгласим повече – по-лесно е да се намери игла в купа сено, отколкото полезна информация в тях :)

 

 

И така на Google или изобщо не им пука за Природата, Жените, Момичетата, Взаимоотношенията, Образованието, Замърсяването и Бедността … или това е доста лично срещу моя екип. По-лично отколкото Европейският закон позволява, имайки предвид, че Google има пълен монопол върху търсенето.

Всъщност ние имаме над сто много добри статии (пълни с факти, в стил Wikipedia), които бяха достатъчно добри, за да се махне наказанието на сайт в един момент, а в друг – недостатъчно добри. Това доказва, че Google просто ни мрази и счита за допустимо да пренебрегва собствените си правила при наказването на уебсайтове. 

Огромният ни опит в наказанията показва, че редакторите на Google рядко изобщо следват някакви правила. Веднъж (за тест) ги метнахме в молбата за преразглеждане, че сме правителствена агенция, и те махнаха наказанието на уебсайт без никакво съдържание. За правителството може, а за нас не? Оставка :)

Но искахме да имаме 100% доказателство, че всичко е на лична основа, затова преместихме съдържанието на блог с 3 статии за защита на природата, които според Google нарушаваха указанията, към Blogspot блог. Така че същият уебсайт с даже по-лошо (откраднато) съдържание от действителният източник. Той беше индексиран. Искахме да разберем какво мислят за него редакторите на Google и го докладвахме (за първи път ни е, трябваше да търсим къде е формата за гадостта) :) И те още мислят, си е съвсем наред. Не знаят, че е наш. :)

Опитахме да се свържем с тях и да разрешим нещата като цивилизовани хора. Опитах се да се свържа със служител на Google по Google+ и когато нямаше резултат, приятел и колега съобщи на екипа на Google в България за ситуацията, но пак не се осъществи връзка. Няма как да разрешиш един проблем, ако го игнорираш и избягваш комуникация. Това е диктатура, която няма място в 21-ви век. 
Няма съмнение, че това е лична война срещу нашия екип с едничката цел да ни изцеди финансово и емоционално. Знаете ли какво е стотици твои уебсайтове мигновено да изчезват от индекса? Сигурно не, и сте късметлии. Аз съм го преживявал 7 пъти. Имаме отхвърлени без никаква логична причина повече от 8000 молби за преразглеждане. Google иска да се откажем.

Ще се откажем ли? НЕ.

За съжаление Google, ти направи една много голяма грешка. Ти просто даде на един екип от интелигентни, креативни и упорити хора най-голямата мотивация. Сега сме притиснатият до стената тигър, който ще се бори докрай.

Вече нямаме толкова работа, защото почти всеки наш уебсайт е деиндексиран. Така че Google, ние решихме, че след като ти удари по нашите доходи, то ние ще ударим по твоите и междувременно ще направим света едно по-добро място.

Google, ти си нарушил златно правило в бизнеса, което се учи в бизнес училище за начинаещи – разнообразявай дохода си. Почти всички твои печалби идват от Adwords, затова е доста лесно да се измисли начин да те ударим, където ще те заболи. Нека ти представя Ad filtering – супер идея в свят, в който дразнещите реклами пълзят навсякъде, даже и Youtube иска да гледаме нежелани вградени видеореклами. Само че Ad filtering премахва дори тях, така че ще ти намалим приходите, докато междувременно правим услуга на света като спестяваме на хората: време за зареждане на уебсайт, енергия, натоварване на процесора, bandwidth, всичко това, докато подобряваме преживяването на потребителя.

Моят любим е uBlock за Chrome, Safari и Firefox, те изобщо не download-ват рекламите – това също силно подобрява вашето privacy, защото няма да се задръствате с безполезни ремаркетинг cookies. Малко сравнение:

Without uBlock

Без uBlock – Каква бъркотия и кой Download бутон да кликна!?

—————————————————————

The same website with uBlock

Същият уебсайт с uBlock включен – по-добре? Download бутоните намаляха около 10 пъти!

Обзалагам се, че хората, търгуващи акции на Google, ще се зарадват особено на един екип от отдадени първокласни експерти по SEO и онлaйн реклама, работещи ден и нощ, за да намалят печалбите на Google, като разпространяват по целия свят колко страхотни са Ad filtering плъгините. Нищо не предвещава по-добро бъдеще за една компания от това, нали? Между другото дали споменах, че ще вдъхновим доста други уебмастъри и собственици на малък бизнес, които Google е смазал ръчно или с Пингвина да се присъединят и също да популяризират Ad filtering:) Ами ако повлече след себе си лавина? За всеки процент световен пазарен дял за Ad filtering browser плъгините, ти, Google, ще загубиш повече от 2 милиарда долара в дългосрочен план (не милиони, а милиарди). 

Мисля, че дори само с хората от моя екип за година можем да постигнем този 1% растеж на Ad filtering, но с помощта на хиляди SEO специалисти по света… тук дори Мат Кътс го побиват тръпки, а да не говорим за акционерите на Google.

Даже измислихме име на този процес – “crowd defunding” – медиите ще го харесат много, а и е страхотен хаштаг #CrowdDefunding – за всеки момент, в който много хора решат да намалят приходите на алчна корпорация :)

Google, ти си сега на милостта на уебмастърите и ако се отнесат с теб така, както ти се отнесе с тях през последните 2 години… никой няма да може да ти помогне. Дори само Black hat SEO обществото обединено може да помете голяма част от Adwords приходите с влиянието си. Това ще стигне до тях, без значение колко време и усилия ще отнеме.

И за да те зарадвам още повече Google, ще следя прогреса ни точно тук на karakehayov.com и всеки ден ще те информирам колко сме успели да ти вземем от бъдещите печалби, които ще отидат при безплатни кликове в органичното търсене, като по този начин ще подкрепим затруднени малки бизнеси и SEO общността, която ти се опитваш да унищожиш. Да ни настроиш нас оптимизаторите един срещу друг с въвеждането на доклади и Disavow tool и превръщайки в опция негативното SEO не проработи. Днес сме обединени и съобщението, което четеш, е призив към общността да отвърне на удара. Надявам се, че всички ще го споделите, за да може повече уебмастъри и SEO оптимизатори да го видят – повече отколкото е видяно всяко видео на Мат Кътс! Ако сте били ударени от Google, присъединете се, споделете съобщението навсякъде и/или ги ударете там, където най-боли – популяризирайте Ad filtering с плъгини, които филтрират Adwords в търсенето по подразбиране (Съжалявам, Google :) ), като uBlock за Chrome, Safari и Firefox. Ако още не сте били ударени, по-добре все пак се присъединете, защото:

 • Ако притежавате сайт, те ще ви ударят все някак. Ако не вярвате на това, опитайте се да си видите Google keyword data;
 • Монополът на Google е пагубен за интернет и за личните данни на потребители като вас, пагубен е и за малките бизнеси. Познавам много хора, които дават толкова много пари за Adwords, че накрая нищо не остава за тях. Google е огромна черна дупка, смучеща пари от малкия бизнес и местните икономики. Чудите се какво се случва с тези пари?
 • Те са много богати, но използват всички възможни вратички в данъчната система. Доста нагло :) Край на мита, че Google го е грижа за света. За съжаление печалбите са всичко.
 • Google трупа много пари, повече отколкото може да реинвестира. Ако парите отидат при други (по-малки) компании, те ще ги харчат, ще подсилят страдащата икономика и ще създадат работни места. И тук не говорим за трошички, а за милиарди долари.
 • И по-добре да не подхващаме изобщо privacy въпроса…

Всички живеем в един свят, затова нека направим това, което е най-добре за нас хората, за икономиката, а не за огромната, все по-алчна корпорация, която тества 41 нюанса на синьото, за да разбере кой най-много ви кара да кликате върху техните платени реклами.

Тъжно за теб Google, всъщност света с по-малко Adwords ще е малко по-добър за крайните потребители, много по-добър за SEO оптимизаторите, много по-добър за малкия бизнес и за икономиката като цяло. На никой няма да му пука за твоята загуба, дори и тя да е за милиарди долари.

Ето няколко идеи за популяризиране на Ad filtering, които за съжаление на Google SEO обществото може лесно да подхване:

 • Ad filtering подобрява преживяването на потребителя и защитата на личните дани и намалява времето за зареждане на сайт, натоварването на компютъра и bandwidth. Също така пести енергия и е полезен за околната среда. Безплатен е и инсталацията на плъгина в браузъра отнема 5 секунди. Най-добрият продукт създаван някога :)
 • Когато имате такъв великолепен продукт като uBlock, всеки потребител, който привлечете, казва на още много. Така че твоите загуби, Google, ще се увеличат за нула време.
 • Ad filtering плъгините водят до пристрастяване. Подобно на прекрасното чувство, което те обзема, когато смениш Internet Explorer с истински браузър – знаеш, че никога не би се върнал към него. Никога. И когато видиш любимите ти сайтове пълни с дразнещи реклами след няколко месеца с Ad filtering е такъв шок, че плъгина се инсталира отново за секунди. И твоите загуби Google, ще продължат да се множат вечно.
 • Обзалагам се, че много хора търсят начин да премахнат дразнещите вградени видеореклами в Youtube. Ние ще им кажем колко лесно е да се отърват от тях. Завинаги.
 • Ще работим заедно с правителства и неправителствени организации и ще обясним на органите, борещи се с киберпрестъпленията, че някои реклами не са подходящи за деца и неопитни потребители. По-добре е да се инсталира Ad filtering по подразбиране във всички обществени институции. Всъщност ако Ad filtering беше по-популярен, доста онлайн измами щяха по-трудно да се извършат. Край с измамите «Спечели iPhone», подлъгващи баба ви. И без подвеждащи Download бутони :)
 • Ще действаме Ad filtering да бъде включен в часовете по IT на всяко училище и университет по света. Повечето хора не го използват само защото не знаят за неговото съществуване. Това може да се промени.
 • Ще използваме всички стандартни неща – SEO оптимизация, Facebook маркетинг, други социални медии, статии навсякъде, прессъобщения … пълен пакет от ресурси.

Ако сте стигнали чак дотук, то вие сте моят герой и съм ви благодарен повече, отколкото може да се опише. Ако споделите, имаме възможността да направим този неравностойна битка по-справедлива. Бъдещето на SEO зависи от вас :) 

Но едно последно уточнение. uBlock скрива всички реклами от сайтовете. Много български сайтове се издържат от реклами и последното, което бихме искали, е приходите на нашите приятели SEO-та и уебмастъри да намалеят дори и с една стотинка. С вас ядем и пием на една маса, помагаме си всеки ден и дори да имате една единствена Adsense реклама на сайта си, ние няма да и посегнем. Не е това идеята. И без това приходите на Google в България са нищожни спрямо световните.

Но извън България наистина ще ударим Google по приходите с цялата сила, на която сме способни. Мащабите на Adwords ни позволяват да понижим приходите на Google с милиарди, преди някой отделен сайт да усети минималната процентна разлика, за която ще допринесем с намаляне на показваните реклами. По този начин нашите действия няма да засегнат никого с повече от центове. Освен Google :)

Затова ви призовавам, дори да се издържате от реклами или да сте Adwords експерт, кампанията ми НЕ е насочена срещу вас и можем да си помогнем! Промотирайте uBlock само извън България и най-важното – споделете тази страница сред SEO оптимизаторите и уебмастърите в България, а в чужбина споделете навсякъде където можете английската версия на Karakehayov.com - колкото повече хора я видят по блогове, форуми, технологични медии и по социалните мрежи, толкова по-добре. Нищо няма да загубите, а потенциалните ползи от успешен удар по монопола на Google ще са неизмерими, не само за SEO Обществото, но и за Adwords и conversion експертите, за бизнесите и дори за обикновените хора.

Да ги разклатим здраво!

Ако достигнем критичната маса, ще може да убедим Google да се отвори за диалог и най-накрая да подобри системата с наказанията и преразглежданията, вместо да ни кара да си бием главите в стената от автоматични отговори или пък никакви такива. И най-вече имаме нужда от система, според която ще трябва да реагират отговорно дори и по проблем на малък сайт на клатушкащ се малък бизнес, който няма друг избор за да оцелее, освен органичен трафик от Google.

Въпреки че сега сме разорени, едно такова голямо постижение ще означава всичко за нас. От вас зависи :) Също така много ще се радвам, ако изразите подкрепа (или критика) в коментарите.

Калин Каракехайов, ръководител на малък независим български SEO екип

Kalin Karakehayov

Може да ме намерите на:
https://www.facebook.com/karakehayov
https://plus.google.com/u/0/+KalinKarakehayov
https://www.linkedin.com/in/karakehayov
https://twitter.com/Karakehayov

zaekyt@gmail.com (email за контакт и Paypal email – в изключително малко вероятния случай, че искате да дарите за каузата ни, въпреки че е по-добре да дарите помощ на болни или гладуващи деца. Ако все пак го направите, 100% от парите ви ще бъдат използвани за разпространението на това послание или за популяризирането на Ad filtering – може да ни кажете кое от двете предпочитате в Paypal бележката).

Окуражавам ви да копирате това навсякъде :) Никакви права запазени.

#SEO #Webmaster #Google #CrowdDefunding

15 thoughts on “Калин Каракехайов и SEO обществото срещу Google

 1. Fight for good

  А не смяташ ли, че след като Google е собственост на… хм, Google (а не на SEO специалистите), то те имат право да правят каквото си искат? Сами сте си виновни с black hat глупостите за това, че ги принудихте да се борят срещу вас. Постави се на тяхно място – инвестирал си много пари и усилия да създадеш нещо хубаво, искаш да го монетаризираш и се появяват разни пиявици, които искат да печелят на твой гръб, и то като нарушават твоите правила в собствената ти платформа. Как точно би постъпил в такава ситуация? Надали по-различно… Винаги съм смятал, че борбата на т. нар. SEO специалисти срещу Google е голяма глупост – не можеш да победиш създателя на една игра, който разполага с неограничени ресурси, на собствената му игра и в собствената му платформа. И няма смисъл да го правиш. Дори Google да решат, че не могат да ви победят, могат просто да спрат платформата си, и вие пак оставате на улицата. Има една приказка ‘Да би мирно стояло, не би чудо видяло”. Google непрекъснато повтарят какви са добрите практики, какви правила трябва да се спазват и непрекъснато някой се опитва да ги надхитри на дребно. Еми, сами сте си виновни.
  И какво изобщо означава “получи окончателен удар от Google”?!? Честно? Вие печелите пари на тяхна територия. Те имат право да ви спрат, ако пожелаят. Точка. Направете си вие търсачка, пък после печелете както намерите за добре от нея. И, да, бъдете благотворителна организация и позволете на всеки шарлатанин да печели от вашия труд, като лъже и мами. Ставате направо нелепи и само показвате как Google с право искат да ви изметат със все помията, която създавате в продължение на години!

  Reply
 2. SEO

  Disallow на линковете, чистене на “spammy” линкове и смяна на whois-а, защото те са огромен футпринт.
  Успех, ако мога да помогна с нещо – имате ми е-mail-а.

  Reply
 3. Мирослав

  Подкрепям ви в борбата с монопола. Най-малкото трябва да бъдем изслушвани и да ни бъде давана възможност да поправим това, в което сме сгрешили. Лично аз изпитах на собствен гръб, техните монополни схеми като сайта с над 15 хиляди посещения на ден, беше стопен на 700-800 чрез дизайна и извеждането на изображенията. Ако изключим редиректа, посещенията ще паднат на 100-200 и това от сайт, който нито е продавал линкове, нито е купувал такива.

  Reply
 4. daniboy

  Здравей,
  Напълно разбирам пре какво минавте ти и екипа ти, но не сте ли мислили да пробвате да върнате някои от сайтовете обратно в индекса ? За 1000 сайта вероятно ще е трудно , но поне за някои мисля , че ще е възможно.

  Поздрави.

  Reply
  1. admin Post author

   Опитвахме по всякакви начини, но ни върнаха над 8000 заявки за преразглеждане… Явно е лично :)

   Reply
   1. daniboy

    Нямах предвид официалните канали. По това което съм чувал има начин да се върнеш в индекса и след наказание. Потърсете.

    Reply
 5. МиленГ

  Предварително се извинявам за коментара си, но ако по-горните скрийн шотове наистина са от вашите сайтове, аз също ги намирам за спам и много мразя да влизам в подобни сайтове, когато търся нещо. Ако имате с какво да допълните Уикипедия – по-добре станета автори там. Знам, че това не е платено, но по-добре си намерете някаква полезна и платена работа. Ако се занимавате със софтуер – работа и пари има, както по света, така и у нас. Правейки SEO услуги на малък/среден бизнес, вие правите и анти-услуги на друг малък и среден бизнес със същия предмет на дейност. От толкова много SEO, напоследък резултатите в търсенето наистина станаха некачественни.

  Aз ползвам AVG, но си махнах опцията за филтриране на уеб съдържание, защото намирам понякога търсения сайт именно в AdWords (и не само заради това). Иначе и аз съм против монопола на Google и често пробвам до къде са стигнали алтернативните търсачки. Надявам се да има поне още една добра алтернатива на Google, за да има конкуренция.

  Reply
 6. Basta Ya

  И ако успеете ще направите ли така , че да върнете рекламите отново!? Срещу всеки монопол съм!…С монополите не трябва да има диалог.

  Reply
 7. Стоян Генов

  Според мен е въпрос на време всички търсачки да бъдата забранени.
  Помислете какво всъшност прави една търсачка – индексира съдържанието на всеки един сайт, без да пита собственика му дали е съгласен и ако е , колко и какво иска за това. Не може някой да индексира сайта ми, без да ме пита.
  Вярно че има “механизми”, с които да кажа да робота да не индексира сайта ми, но това не е моя работа.
  Все едно да откраднеш автомобил, защото не е бил заключен :)

  Reply
  1. Qwerty Yop

   Аз пък си мисля, че ако не си индексираш сайта, Гугъл няма да ти до прочете и няма да влезе в търсачката. Отделно можеш да го ограничиш с робот текст-а.

   Търсачките никой няма да ги забрани и след някоя и друга година еврейската търсачка вече няма да е доминираща в интернет.

   Reply
 8. Google Fan

  Опитвате се да мамите система, която не познавате и се сърдите, когато тази система ви накаже? Правилата на SEO се диктуват от Google, разберете го! Не защото няма алтернативи, а защото Google предлагат най-добрите услуги… те просто са най-добрите. Наказали са ви, защото “над 100 много добри статии” в около 1000 спамерски сайта се смятат за “допустима косвена жертва”… когато се опитвате да се бъркате в нечии бизнес интереси, е нормално да ви бъде показано, че не можете да си разигравате коня на чужда територия! За това Google се ползва с уважението на стотици милиони хора по целия свят, защото винаги наблягат на качеството.

  Reply
  1. admin Post author

   Ако си мислите, че залагат на качеството, вижте първите резултати по търсенето “ремонт на покриви” :) Хубавите сайтове са наказани, а тези, които дори не са имали пари за собствен домейн (тоест определено нямат за Adwords), се класират. От другите се очаква да плащат. Инвеститорите не Google се интересуват от печалбите си, а не от качеството на търсачката. Трябва да излезете от чисто технологичната сфера и да видите пълната картина и както обикновено водещите фактори са икономически.

   Освен това аз познавам системата много добре. Тя (уж) има правила, но след като самите Google не си ги спазват, не виждам защо трябва аз да ги спазвам.

   Reply
 9. Google Fan

  Като потребител на Google, а не по техническа преценка, Google ми показва единствено това, което искам да видя и нищо повече. За това използвам Google, а не Yahoo, Bing или други подобни… за това и вие наблягате на Google в SEO оптимизацията… за това Google няма конкуренция! И докато вие се опитвате да изопачите причините за бан, Google все така набляга на качеството и се справя адски добре. Ако мислите, че сте засегнали с нещо системата на Google – лъжете се… тя просто работи и се справя доста добре с взимането на решения от които зависи качеството на услугите и! Както вие се занимавате с SEO, така и те се занимават с реклама, но те не бутат рекламите си в лицето на всеки, за щяло и нещяло – показват ги, ако ги потърсиш… а вие какво правите? Опитвате се да пробутате на всички, потенциално безполезни сайтове, които с нищо няма да помогнат на повечето хора. И защо?! Защото някой си мисли, че сайта му трябва да бъде на челна позиция в Google, защото е платил за подобно нещо. Но както винаги, Google ясно показва, че позициите в търсенето не могат да се купят!

  Reply
  1. admin Post author

   Уважавам мнението ви за качеството, но ако бяхте прочели статията внимателно, щяхте да видите, че Google не наказва купуващите линкове (които влияят на класиранията), а само нас. Това ясно показва, че този лов на вещици срещу продаващите линкове няма нищо общо с качеството на търсенето и е продиктуван единствено от желанието на Google за повече печалби от Adwords.

   Google ли не бута реклами в лицата на хората за щяло и нещяло? Целият Google Shopping вече е от платени листинги (т. е. реклами), като подлъгват хората, че това са резултати от търсене. В Youtube се появяват реклами преди кликовете, без опция за Opt-out. Търсенето на комерсиални продукти на запад вади толкова разширени Adwords реклами (със снимки и всякакви екстри), че нормалните резултати остават под водолинията. Дори в моя пример с подвеждащите Download бутони (http://karakehayov.com/wp-content/uploads/2014/04/without-adblock.png) част от подвеждащите линкове идват от каретата на Google Adsense. Повечето паркирани домейни в света, които са най-безполезното нещо за потребителите, се захранват с реклами от Adsense. Да продължавам ли с примерите :)

   Reply
 10. Denev

  Съмнява ме да успеете да ги разклатите. Дори и Вие, и другите 5000 СЕО-та в България да си сложите плъг-ини, да не виждате реклами, другите милиард потребители на интернет (индианци, бабички, майки, деца, незаинтересовани геймъри) ще продължат да си виждат реклами, та дори и да цъкат на тях.

  Не познавам практиките ви, но 100% сте оставили някакъв footprint. Иначе целият случай е голяма мистерия. Аз лично съм имал одобрени reconsideration request-и и смятам, че колкото и да е монопол и да иска adwords revenue, в Големият Г има капчица хуманност.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Supported by Tool.Domains